Znižanje odjema v gospodinjstvu

Med velike domače porabnike spadata ogrevanje in hlajenje. Presenetljivo lahko domača klima, ki deluje dan za dnem in to po cele dneve, porabi celo več kot ogrevanje. Med velike domače porabnike električne energije spadajo tudi pralni in sušilni stroji, električni štedilnik, električna pečica, hladilnik in likalnik, tudi sušilec za lase, ki pa običajno ni vključen dalj časa.

 

Torej skoraj vse! Ko razmišljate o večjih porabnikih, je treba vedno imeti v mislih, da nekateri porabniki ne porabijo veliko vatov moči, vendar so v uporabi ves čas in jih običajno ne izklapljamo iz sistema. Dober primer večjega porabnika je recimo sušilec za lase s 1500 W, kar je toliko kot pralni stroj. Ker pa sušilec navadno uporabljamo manj pogosto in za krajši čas, je v splošnem manj stroškovno obremenjujoč kot na primer pralni stroj, vendar pa lahko bistveno poveča lastno konično obremenitev.

 

Nov način obračunavanja omrežnine spodbuja rabo energije izven konic porabe, v kateri je tarifa najvišja. Pomembno je torej, da pomislimo, katere uporabnike lahko uporabimo izven konične obremenitve omrežja. Nekatere med njimi upravljamo ročno in torej prej pogledamo na uro in ugotovimo, v katerem časovnem bloku smo. Vse več porabnikov pa lahko tudi prednastavimo, da bodo delovali v času nižje tarife.

 

Primer 1: Povprečno gospodinjstvo ima 200-litrski električni bojler za sanitarno vodo. V bojlerju se hladna in topla voda minimalno mešata, tudi kadar se topla voda porablja in v bojler priteka hladna. Voda na vrhu bojlerja ostaja topla zelo dolgo časa, tudi če jo vmes uporabljamo. Ker se voda ne meša, seveda ni nobene potrebe, da je bojler vključen ves čas, tudi v času dražje tarife. Grejemo jo v času nižje tarife ali, če imate sončno elektrarno, v času njenega delovanja. Sebi prihranite denar, sistema pa ne slabite v času, ko je električne energije manj.

 

Primer 2: Imate električni avto? Pa še nimate sončne elektrarne? Torej vam je vseeno, kdaj se vozilo polni, samo da je ob začetku uporabe dovolj napolnjeno. Že res, vendar bo bistveno ceneje, če ga boste polnili v času nižje tarife. Praktično vsa električna vozila omogočajo nastavitev urnika polnjenja, tako da je lahko vozilo priklopljeno in se začne polniti v času nižje tarife.

 

Primer 3: Če imate sončno elektrarno, potem ta ne šteje v priključno moč, ki jo plačujejo odjemna mesta. Sončna elektrarna omogoča, da vaše odjemno mesto troši višjo moč v primeru sončnega vremena, ta energija je proizvedena lokalno in se za njo ne plačuje omrežnine.

NASVETI: UČINKOVITA RABA OMREŽIJ

NASVETI: UČINKOVITA RABA ENERGIJE

ucinkovita raba omrežij

Vprašajte mene, robota Urota!

ucinkovita raba omrežij

O preseganju dogovorjene obračunske moči

ucinkovita raba omrežij

Samooskrba in nov obračun omrežnine

ucinkovita raba omrežij

Nova toplotna črpalka in omrežnina

ucinkovita raba omrežij

Znižanje odjema v gospodinjstvu
Showing 1 to 5 of 5